Redningsveste

Kun en tåbe frygter ikke havet. Sådan lyder et gammelt mundheld. Selv i dag, hvor både og skibe verden over er mere sikre end nogensinde, er det stadig muligt at havne på den forkerte side af rælingen. I iskold vand, der sjældent hjælper den forulykkede. Heldigvis er der andre redskaber, der udgør den fine linje imellem liv og død. Redskaber, der har reddet mennesker fra de mest håbløse situationer, når det kommer til et uvejr på hav. En af disse redskaber er redningsvesten.
 


Lovpligtig livredder
Redningsvesten er en ægte livredder, forklædt som en oppustet vest. Den holder folk flydende over vandet, på en måde hvor næse eller mund aldrig kommer til at være under vand. Man skal dermed ikke frygte for at synke med sådan en vest.


Siden 1992 har redningsvesten været lovpligtig. Derfor SKAL man som bådejer sørge for, at der altid er en redningsvest i passende størrelse til hver eneste af bådens passagerer. Glemmer man vesten, risikere man en bøde på 1.500 kr. pr. manglende vest. Et beløb, der hurtigt kan løbe op, men samtidigt også en ubetydelighed i forhold til den risiko det indebærer, hvis man falder over bord uden vesten.

Redningsveste er ikke nogen dyr investering. Faktisk er markedet propfyldt med billige redningsveste, der fungerer bedre end nogensinde. Både i forhold til livredning, men også på kroppen af den bådentusiast, der utrætteligt beskuer verden fra et mere flydende perspektiv.

Hvilken type redningsvest skal jeg vælge?

Hos Baadbiksen.dk tilbyder vi mange forskellige redningsveste. Disse kan gøres op i to kategorier:

  • Traditionelle redningsveste
  • Oppustelige redningsveste

En traditionel redningsvest er den type vest, hvor flydeelementerne er påmonteret vesten. De gør vesten fyldig, men sikrer samtidigt, at vesten stadig virker, selvom personen, der er faldet i vandet, ikke er ved bevidsthed. Flydeelementerne er på denne type vest massive, men dermed også hele tiden udløst. Falder man i vandet med denne vest, vil man automatisk blive holdt oven vande, uden at skulle trække i f.eks. en snor, eller vente på en automatisk oppustning. Samtidigt er flydeelementerne i vesten arrangeret sådan, at den person, der falder i vandet med sådan en vest, vil ligge korrekt i vandet, med luftvejene opad, indenfor 5 sekunder. Netop dette faktum har gjort denne type redningsvest til en fast beboer på skibe, der bruges kommercielt. Dette gælder såvel fragt og handel, som fiskeri og militær brug. Vesten kræver samtidigt intet vedligehold. Opbevares den korrekt, kan vesten holde op imod 10 år.

Den traditionelle vest er på mange måder den mest sikre vest, i og med at den allerede er i funktion, før du rammer vandet. Denne vest kan anbefales til folk, der ikke skal bevæge sig så meget på båden, eller som er uerfarne ombord på en båd. Det er, i særdeleshed, en god redningsvest til børn.
Det kan dog være svært at bevæge sig ombord på båden, hvis man bærer en sådan vest. Her kommer de oppustelige redningsveste ind i billedet.

På en båd kan der hurtigt være trangt, og man skal ofte kunne smyge sig igennem smalle huller eller åbninger. Med en oppustelig redningsvest vil ens fysiske udseende ikke ændre sig særligt meget. Man vil stadigvæk have armene helt fri, og dermed har bedre mulighed for at kunne arbejde imens. Den oppustelige redningsvest kan være en fordel, hvis man er ombord en sejl- eller fiskerbåd, hvor der kræves en vis mængde fysisk arbejde i de smalleste åbninger.


De mindre, mere fleksible oppustelige redningsveste har ingen faste flydeelementer i sig. Til gengæld pumpes de hurtigt op automatisk, lige så snart de kommer i kontakt med en vandoverflade. De mest moderne udgaver af disse, f.eks. Viking Conquest-modellen, er samtidigt udstyret med nødfløjte, effektivt blinklys, en solid hank i nakken til ophejsning, samt et oppustningssystem, der sikrer at den nødstedte altid vil vende med ansigtet opad, når vesten er aktiveret. Viking redningsvesten er bredt anvendt hos bl.a. hos politiet og på større fiskerskibe.


De oppustelige redningsveste er som udgangspunkt produceret til at være selvoppustelige. Hvis denne funktion ikke virker i en nødsituation, kan man til manuelt hive i en nødsnor, der sætter luftfyldningsprocessen i gang. Hos Bådbiksen anbefaler vi altid at man ser efter 2 ting, når man køber oppustelig redningsvest:

  • At der er D-ring i redningsvesten til livline
  • At redningsvesten har såkaldt ”nosse-strop”, altså kan spændes mellem benene på brugeren.
     

Værd at holde øje med
Redningsveste kommer altså i flere forskellige former og udgaver. Men de er ofte meget specifikke, ligesom hver enkel del af dem er. Man bør aldrig gå i en redningsvest, der har større såvel som mindre defekter. Hvis du bruger en traditionel flydevest, tjek da altid efter, om alle dele er arrangeret korrekt. Gå også vesten igennem for eventuelle huller.

Hvis du bruger en oppustelig redningsvest, undersøg da også, om alle dele er arrangeret korrekt. Der følger instruktionsbøger med vestene, der viser hvordan man undersøger dette. Her vises også, hvordan man kan vedligeholde vesten.

Det er vigtigt at vestene passer de ombordværende personer. Derfor er det vigtigt at købe veste efter så præcise vægtmål som muligt.