Badestiger og platforme


Gode råd om badning fra båden

At hoppe ud i bølgen blå, når solen skinner fra en skyfri himmel, kan være fristende – og når det bliver udført korrekt, er det både godt for krop og sjæl. Problemet opstår dog, når det ikke udføres korrekt – der opstår de farlige situationer. Over de sidste par år, er flere sejlere på desværre druknet efter udspring fra både. Det skal vi have stoppet – så her får du nogle gode råd til hvordan du sikkert kan bade fra båden.

Hav mulighed for at komme ombord igen

Det er nemt at hoppe i vandet – og det skal gerne være lige så nemt at komme tilbage på båden igen. Dette gøres nemt med en fungerende badestige – husk at sørge for, at den er trukket ned, så du kan træde på trinene, når du er i vandet. Hvis man bader fra en båd, er man normalvis ude på så dybt vand, at man ikke kan bunde. Derfor er en badestige en god investering, og som en ekstra sikkerhed, kan du også investere i et flydetov, som du kan holde fast i, hvis du skulle få behov for at hvile dig lidt.

Hav altid en person på båden

Er I en gruppe på fire afsted, så vær maksimalt tre i vandet samtidig. Ved at lade én være tilbage på båden, har I altid en, der kan træde til, hvis der skulle opstå problemer. Dette kan både være i form af redning, og i forhold til at tilkalde hjælp. Det er selvfølgelig sjovest at være i vandet samtidig, men det er desværre ikke den sikreste måde at være til havs på. Vær også sikker på, at alle er med på hvor redningsvestene er ombord på skibet, så det altid er muligt at rekvirere hurtigt. En god idé kan også være at have en redningskrans, som er bundet til båden med en snor – du bestemmer selv længden, men få gerne lidt meter på, så det er muligt at komme godt ud i vandet, uden at miste båden af syne. Sørg for at bruge en snor af ordentlig kvalitet, og som kan holde til vand.

Hold øje med strømmen

Hvis du hopper i, skal du have styr på eventuel strøm i vandet først. Har du ikke det, kan du risikere, at strømmen vil føre dig væk fra båden, mens du er ude at bade. Måden du kan undersøge hvor stærk strømmen er, kan være ved at holde øje med småting, som flyder i vandoverfladen – bliver de ført væk fra båden? Som nævnt før, så bør der alligevel altid være en ombord på båden, i tilfælde af, at uheldet skulle opstå. Personen som bliver tilbage på båden, bør være sejlduelig, så der ikke opstår yderligere uheldige situationer.

Gør udspringet lidt sjovere Nogle både er udstyret med stævnplatforme, og denne kan holde til en del kilo. Stævnplatformene bruges som regel til landgang, men de kan også bruges til søs. Derfor kan det være sjovt at bruge denne, næsten ligesom vippen i svømmehallen. Båden skal ikke være i fremdrift, hvis du benytter stævnplatformen, da du kan komme ud for en farlig situation, hvor båden sejler ind i dig.

Hvis du bliver kold, så tag en pause

Når du befinder dig ude på båden, vil vejret som regel være varmt – perfekt til en dukkert. Vandet kan også sagtens føles varmt inde ved kysten, men temperaturen kan godt være adskillige grader koldere, når du kommer længere ud. Brug eventuelt DMI til at tjekke vandtemperaturen, eller du kan medbringe et termometer, og måle temperaturen – husk, at termometeret gerne skal cirka en meter under overfladen. Hvis vandet er koldt, kan du overveje at benytte en surferdragt, så du kan holde varmen, eller du kan finde et sted, hvor vandet er varmere. Hvis du begynder at fryse, så søg straks ind mod båden. Jo koldere vandet er, jo højere er risikoen for at få kramper, så skynd dig at komme op, hvis det bliver for koldt.

Er du ikke den skarpeste svømmer, eller er det bare længe siden du sidst har været i, kan en svømmevest være en god, potentiel livsreddende investeringer. Den sørger for at holde dig oven vande, hvis du skulle få krampe, eller et ildebefindende. Svømmevesten er også altid god at have med ombord, i tilfælde af kæntring eller voldsomt uvejr – det er desuden også lovpligtigt at have med. Med alle disse advarsler, skal du dog ikke blive bange for at hoppe i – du skal blot have respekt for det. Når du bader fra en båd, og der ikke er mennesker i miles omkreds, og du er omgivet af vand, så langt øjet rækker, så er man et fredfyldt sted. Så længe I sørger for at tage de rette forholdsregler, så er det bare om at nyde det.

Fakta før du hopper i vandet

  • Hav altid en sejlduelig person blive tilbage på båden, som kan hjælpe de svømmende, og tilkalde hjælp, hvis der skulle være behov for det
  • Tjek din badestige regelmæssigt, og altid før udspring, for at være sikker på, at den fungerer
  • Hop aldrig i vandet, hvis du sejler alene
  • Tjek strømmen ved at kigge efter småting i vandoverfladen
  • Hav en redningskrans, som sidder fast på båden
  • Hold øje med vandtemperaturen, tjek eventuelt DMI.
  • Er vandet koldt, så benyt en surferdragt.