Redningsflåde

En redningsflåde er en oppustelig flåde, som bruges til at skabe sikkerhed til søs. Redningsbåde bruges på skibe, men bestemt også på både. Da redningsbådene er oppustelige, fylder de ikke særlig meget, når de er tømt for luft, og de fleste kan opbevares i en taske. En simpel ting at medbringe, men et redskab, der i sidste ende der kan redde jeres liv.


Hvad er en redningsflåde? En redningsflåde er en oppustelig flåde, som lynhurtigt semi-automatisk fyldes op med luft i nødstilfælde. Måden den fyldes op med luft på, er ved hjælp af en hydrostatisk udløser. Redningsflåder fås i mange forskellige størrelser, og afhængig af modellen, kan de fås både med og uden tag. I tilfælde af, at skibet synker meget hurtigt, og I ikke når at få redningsflåden søsat, kan mange redningsflåder automatisk frigøre sig fra båden, puste sig op, og stige op til overfladen – dette skyldes den hydrostatiske udløser.

Tips inden køb af redningsflåde

Der er flere ting, du skal være opmærksomme på, inden du køber en redningsflåde. Et spørgsmål kunne bl.a. være hvor mange du har med ombord. Det er altid en god ide at købe en redningsflåde, hvor der er plads til et par ekstra personer. Det hænder af og til, at man lige har en ekstra mand med, og det er ikke sjovt at skulle være 5 personer i en redningsflåde beregnet til 4 personer. Det kan aldrig gøre skade at købe en redningsflåde, der er større end hvad der normalvis er nødvendigt – og så er de oftest ikke særlig meget dyrere. Det er altså altid bedre at have en for stor redningsflåde, end en for lille. Det andet spørgsmål du kunne stille dig selv er, hvad bør du opbevare din redningsflåde i? Valget falder oftest på en redningsflåde container eller en taske. Hvis du tænker en skibscontainer, så tro om igen – en container til en redningsflåde minder mest af alt om en fryseboks. En container vil gøre at redningsflåden ligger bedre, stabilt og mere sikkert, i forhold til en taske. Er det en større båd, vil vi foreslå en container – er det en mindre båd, så kan du vælge tasken. Uanset hvad du vælger, så er det ikke det der skal få dig til at undlade at medbringe en redningsflåde! Det sidste punkt du skal være opmærksom på, er at du skal sørge for, at redningsflåden altid er med om bord på fartøjet. Det lyder måske lidt åndssvagt at skulle fortælle, men der er mange der lader den ligge derhjemme, fordi de simpelthen glemmer at få den med, når de forlader hjemmet. Hvor træls en situation vil det lige være at synke, uden mulighed for at bruge sin redningsflåde, fordi den ligger derhjemme?

Er en redningsflåde ikke dyr?

Det afhænger af mange ting, og er meget forskelligt. Nogle redningsflåder koster 8.000, og nogle koster 50.000 – dette afhænger af størrelse og kvalitet. Tag ikke fejl, en billigere redningsflåde kan også sagtens være god! Oftest er det et spørgsmål om mærke og godkendelser. Generelt vil en redningsflåde kunne findes til cirka 3.000 per person, som der skal være plads til i redningflåden - så det er bestemt ikke et billigt stykke bådudstyr, men det er et vigtigt et! Som nævnt før, så gå så vidt muligt efter altid at have plads til en ekstra mand. Dette vil altså sige, at går du efter en redningsflåde til 3 mennesker, vil en pris på cirka 9.000 ikke være helt skævt – og skal der være plads til 10, så er prisen nærmere 30.000. Der findes også billigere alternativer, men følger man denne tommelfingerregel, vil man som regel få en kvalitet, som holder, og ikke svigter jer, når der er brug for den. Så jo, i nogles øjne kan en redningsflåde godt være dyrt – men er gæsterne på din båd, inkl. dig selv, ikke nemt 3.000 værd? Redningsbåde kan redde liv.

Hvor længe holder en redningsflåde?

Garantien på en redningsflåde er forskellig fra flåde til flåde, men det er ikke svært at finde flåder med 12 års garanti, med krav om et serviceinterval hvert 3. år. Så længe serviceintervallerne bliver overholdt, kan en redningsflåde holde i mange flere år, end de 12.

Forskellen på en redningsflåde og en redningsbåd

Det kan være forvirrende at huske forskellen på en redningsflåde og en redningsbåd – men der er store forskelle. En redningsflåde er altid oppustelig, mens en redningsbåd er en rigtig båd. Redningsflåden har ikke en motor, men er udelukkende lavet til at holde mennesker oven vande. En redningsbåd har en motor, og bruges oftere til at hjælpe andre mennesker, som er i nød, mens en redningsflåde bliver brugt af de personer, som er i nød. Et verdenskendt, dansk mærke, som vi kan nævne, er Viking. En Viking redningsflåde bruges overalt i verden, og er et mærke, der globalt er kendt for kvalitet. Vikings redningsudstyr er også altid datomærket, så du altid er sikret det eneste produkt, så din holdbarhed forlænges.